4/7/11

Grease (1978)

Του Randal Kleiser με τους John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing

Ο Danny και η Sally θα ζήσουν ένα ρομαντικό, εφηβικό καλοκαίρι αλλά οι δρόμοι τους θα χωριστούν όταν η Sally θα πρέπει να γυρίσει πίσω στην Αυστραλία. Η μοίρα τα φέρνει έτσι και η Sally θα γραφτεί τελικώς στο ίδιο λύκειο με τον Danny, όπου θα δει ότι ο Danny είναι αρχηγός της ομάδας greasers και ότι δεν είναι το ρομαντικό αγόρι που αγάπησε.
Ο Danny θα προσπαθήσει να την ξανακατακτήσει κρατώντας όμως την "φήμη" που έχει αποκτήσει αυτός και η παρέα του ενώ η Sally θα αρχίσει να κάνει παρέα με την παρέα των "Ροζ κοριτσιών". Σε όλη τη σχολική χρονιά, διάφορα περιστατικά και καταστάσεις θα γίνουν που θα τους ενώσουν και θα τους χωρίσουν αλλά στο τέλος και οι 2 θα καταλάβουν ότι για να είναι μαζί πρέπει να ξεπεράσουν όλες τις αστείες παρεξηγήσεις και απλά να ζήσουν τον ερωτά τους.

Κορίτσι αγάπησε αγόρι, αγόρι αγάπησε κορίτσι. Κλασικό love story που κινείται στο δρόμο που χάραξε ο James Dean στο Rebel without a cause. Δερμάτινα jackets, γράσο στα μαλλιά, το στυλ του bad boy και η σούπερ γλυκιά και αθώα κοπέλα. Το ρομάντζο των αντίθετων κόσμων στην πιο pop εκδοχή του. Το πετυχημένο Broadway musical μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία ακόμα και τώρα...

Από τα πιο επιτυχημένα musicals όλων των εποχών, με τραγούδια που έχουν χιλιοτραγουδηθεί από όλους μας (έλα, παραδέξου του, ένα "Summer nights", ένα "Greased lighting", ένα "You're the one that i want" το έχεις τραγουδήσει με τρέλα ένα εφηβικό βράδυ, πάνω από το κρεβάτι σου, με μικρόφωνο μια βούρτσα). Θα την έχεις δει τουλάχιστον 3 φορές όταν ήσουν έφηβος, είμαι σίγουρη...

Ο John Travolta, αφού έχει ήδη προλάβει να γίνει pop είδωλο από την ταινία Saturday Night Fever, κάνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Η Olivia Newton-John, σχεδόν άγνωστη μέχρι τότε, γίνει και αυτή pop είδωλο και icon για όλα τα εφηβικά κορίτσια.

Η ταινία, όπως είναι λογικό, έχει όλα τα στερεότυπα κάθε ταινίας που έχει ως σκηνικό ένα αμερικάνικο λύκειο: οι παρέες και κλίκες των μαθητών, οι κόντρες μεταξύ αντίπαλων ομάδων, οι κλασικές αγωνίες των εφήβων για τον έρωτα και το μέλλον. Έμεινε διαχρονική και κλασσική όμως γιατί απλά είχε την ανεμελιά των 50s, το ωραίο love story και τα τραγούδια.


1 σχόλιο: