7/5/11

North by Northwest (1959)

Του Alfred Hitchcock με τους Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason

Ο Roger O. Thornhill είναι ένα διαφημιστής στην Νέα Υόρκη που ένα μεσημέρι, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ραντεβού, απαγάγεται από τους ανθρώπους του διαβόητου κακοποιού Phillip Vandamm. Ο λόγος της απαγωγής: Ο Vandamm θεωρεί ότι ο Thornhill είναι κατάσκοπος της κυβέρνησης που εμπλέκεται στις δουλειές του με σκοπό να τις παρεμποδίσει. Όταν ο Thornhill θα καταφέρει να ξεφύγει, θα προσπαθήσει να μάθει για ποιόν λόγο εμπλέκεται ο ίδιος, αλλά για κακή του τύχη θα θεωρηθεί και ύποπτος για ένα διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών.
Προσπαθώντας να ξεφύγει την σύλληψη του αλλά και τον ίδιο τον Vandamm, θα πέσει θύμα της γοητείας της πανέμορφης Eve Kendall, η οποία όμως έχει σκοτεινό ρόλο στην όλη υπόθεση. Το κυνηγητό θα συνεχίσει σχεδόν σε όλες τις ΗΠΑ, το γαϊτανάκι στο οποίο αναπάντεχα μπλέχτηκε είναι μεγάλο και δυστυχώς θα αναγκαστεί να παίξει με τους όρους του παιχνιδιού για να ξεφύγει.

Ανοίγουμε λοιπόν και το κεφάλαιο Hitchcock σε αυτό το blog. Και είναι μεγάλο κεφάλαιο. Επιλέγω να το ανοίξω λοιπόν με την καλύτερη - για μένα, προσωπικά - ταινία του. Είναι ότι καλύτερο έχει δείξει ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης: συνδυασμός μιας αστυνομικής πλοκής με έντονο παρασκήνιο και ίντριγκα, black humor, ο γόης-πρωταγωνιστής, η εκθαμβωτική ξανθιά που έχει μοιραίο ρόλο, ο κακός που δε διστάζει σε τίποτα και όλα αυτά ενωμένα με υπέροχα πλάνα...

Το πιο δυνατό στοιχείο της ταινίας αυτής, που την ξεχωρίζει από τις άλλες του ίδιου δημιουργού, είναι η πλοκή: ο αθώος που μπλέκει σε μια ιστορία υποκόσμου και κυβερνητικών παρασκηνίων χωρίς να το θέλει, που προσπαθεί να γλιτώσει από συλλήψεις και απαγωγές, που εμπιστεύεται τα λάθος άτομα και που στο τέλος βρίσκει την άκρη του, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία. Δε σε ενοχλούν καθόλου τα 140 λεπτά της ταινίας, ίσα-ίσα που θες και άλλα... 

Φυσικά ο Cary Grant (προσωπικά λατρεία, από τους καλύτερους ηθοποιούς ever) είναι άψογος. Ο μεγαλοαστός 45άρης, ο γόης που ξέρει να μαγνητίζει τα θηλυκά, το ξύπνιο μυαλό... Ο Grant είχε ισχυρό αντίπαλο στην διεκδίκηση αυτού του ρόλου: τον επίσης γοητευτικό James Stewart. O James Mason σκοτεινός στο ρόλο του Vandamm όσο πρέπει, η Eva Marie Saint απλά θεότητα...

Είναι ότι πρέπει για ένα Σαββατόβραδο στο σπίτι με παρέα: Πολύ κυνηγητό, δράση, ίντριγκα, μυστήριο, καταδίωξη, κατασκοπεία κτλ. Ναι, πρέπει να την δεις...
Η πιο διάσημη σκηνή της ταινίας και από τις κλασικότερες κινηματογραφικές σκηνές όλων των εποχών:


3 σχόλια:

 1. Μεγάλο αριστούργημα, η τρίτη πιο αγαπημένη μου του μετρ και από τα πιο έξυπνα σενάριά του.
  Ο Γκραντ ηθοποιάρα, όντως.
  Η αγαπημένη μου είναι το "Psycho", όμως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Την είχα δεί μικρός, μιλάμε για 11-12 χρονών και μου άρεσε τρομερά. Την είδα πριν από μερικούς μήνες και την κατάλαβα.

  Συμφωνώ με την κριτική. Ταινίες αυτού του είδους αλλά αυτής της εποχής είναι πάντα ευχάριστες, αλλά το NBNW έχει την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ίντριγκα και τις πιό ανάλαφρες στιγμές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Την είχα δεί μικρός, μιλάμε για 11-12 χρονών και μου άρεσε τρομερά. Την είδα πριν από μερικούς μήνες και την κατάλαβα.

  Συμφωνώ με την κριτική. Ταινίες αυτού του είδους αλλά αυτής της εποχής είναι πάντα ευχάριστες, αλλά το NBNW έχει την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην ίντριγκα και τις πιό ανάλαφρες στιγμές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή