17/5/11

Metropolis (1927)

Του Fritz Lang με τους Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Ο Freder Fredersen, γόνος του μεγαλοεπιχειρηματία και άρχων της πόλης Metropolis Joh Fredersen, ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια όμορφη κοπέλα. Στην αναζήτηση αυτής της κοπέλας θα ανακαλύψει μια αλήθεια που αγνοούσε μέχρι τότε: τα καλά αγαθά που τόσο καιρό απολάμβανε αμέριμνος προέρχονται από τον κόπο χιλιάδων εργατών που δουλεύουν στις μηχανές των επιχειρήσεων του πατέρα του κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες εργασίας. Ανακαλύπτει επίσης ότι η αγαπημένη του, η Μαρία, είναι μια "προφήτισσα" που με τα λόγια της προσπαθεί να δώσει κουράγιο στους ταλαιπωρημένους εργάτες, κυρίως με την προσμονή ενός Μεσσία που θα τους δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Συγκλονισμένος από αυτήν την αλήθεια, ο Freder θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πατέρα του, που όμως δε συμμερίζεται την αγωνία του γιου του: αντιθέτως νοιώθει να απειλείται από την αλλαγή νοοτροπίας του και να ζητά από τον έμπιστο του να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Ο Freder όμως δε θα μείνει άπρακτος, αντιθέτως θα πάρει την θέση ενός εργάτη στις μηχανές της πόλης και θα προσπαθήσει να βρει την λύση, με σύμμαχο του την Μαρία. 
Ο πατέρας του όμως, προσπαθώντας να αποτρέψει την συσπείρωση των εργατών του εναντίον του, θα δώσει εντολή σε ένα επιστημονικό του συνεργάτη, να φτιάξει ένα τεχνικό ομοίωμα της Μαρίας, που θα πάρει την θέση της και θα προκαλέσει την σύγχυση ανάμεσα στους εργάτες. Πλέον, η Metropolis έρχεται στο τελικό στάδιο της αλλαγής της: ή θα γίνει το απόλυτο σκηνικό ενός χάους ή θα αναζωογονηθεί από τις στάχτες του...

Δε μπορείτε να φανταστείτε τι διαμάντια ταινίες μπορείς να ανακαλύψεις όταν κάνεις υπέρβαση εαυτού... Η Metropolis είναι μια από αυτές! Με τεχνολογικά μέσα αδιανόητα για την εποχή του και με μια υπερπαραγωγή που ανάγκασε την παραγωγό εταιρεία σε πτώχευση, η ταινία αυτή είναι η επιτομή των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, η απαρχή μιας νέας εποχής κινηματογράφου... Και παρ' όλο που είναι βουβή ταινία, δε σε χαλάει λεπτό η έλλειψη φωνητικών διαλόγων.

Η ολόκληρη εκδοχή της ταινίας, ακόμα και σήμερα, είναι ανύπαρκτη: η αρχική της εκδοχή υπέστη αλλαγές και κοψίματα από την λογοκριτική επιτροπή της Γερμανίας (καθώς χαρακτηρίστηκε ως κομουνιστική προπαγάνδα) και χωρίς να το ξέρει ο σκηνοθέτης της Fritz Lang. Πρόσφατα βρέθηκαν αρκετά από τα κομμένα μέρη της και έγινε μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάσταση της. 

Ήταν και είναι ακόμα πηγή έμπνευσης για πολλούς κινηματογραφικούς δημιουργούς και θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Οι ερμηνείες είναι υποδειγματικές αλλά αν κάτι κυριαρχεί σε αυτήν την ταινία είναι η παραγωγή της, που ήταν και πολυέξοδη και μελετημένη στην εντέλεια. Μια ταινία-σταθμός για τον κινηματογράφο...


(Στο youtube υπάρχει μια ολοκληρωμένη εκδοχή της ταινίας αλλά είναι σε πολύ άσχημη ποιότητα, προσπαθήστε να βρείτε μια καλή κοπιά στο internet...)

1 σχόλιο:

  1. O Giorgio Moroder Κ-Α-Τ-Ε-Σ-Τ-Ρ-Ε-Ψ-Ε την ταινια με το εκτρωματικο του soundtrack.Ψαξτε για την αυθεντικη εκδοχη με μουσικη της προκοπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή