1/10/11

Days of Heaven (1978)

Του Terrence Malick με τους Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Bill και η Abby, ένα νεαρό ζευγάρι που παριστάνουν ότι είναι αδέρφια ώστε να αποφεύγουν τα κακόβουλα σχόλια από το κόσμο, δουλεύουν μαζί με την μικρή Linda, σαν εργάτες σε σιτοκαλλιέργειες. Όταν η Abby αντιλαμβάνεται ότι το αφεντικό τους είναι ετοιμοθάνατος αλλά και ερωτευμένος μαζί της, ο Bill της προτείνει να τον παντρευτεί ώστε μετά να μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία του.
Ο γάμος γίνεται και όλα έδειχναν να πηγαίνουν όπως είχαν σχεδιάσει ο Bill και η Abby μέχρι που η απροσεξία τους, η ζήλια αλλά και η αναμονή ενός θανάτου που δε έγινε ποτέ, τούς πρόδωσε: ο ετοιμοθάνατος σύζυγος της Abby καταλαβαίνει ότι δεν είναι αδέρφια αλλά ζευγάρι και τυφλωμένος από ζήλια και προδοσία, βάζει φωτιά στις καλλιέργειες του. Ο Bill πάνω σε μια διαμάχη μαζί του, θα τον σκοτώσει και τότε είναι που οι περιπέτειες ξεκινάν γι' αυτήν την παρέα...

Ας τα πάμε από την αρχή τα πράγματα. Πρώτα διαβάζω το στόρι της ταινίας: ένα ζευγάρι εκμεταλλεύεται τον έρωτα του πλούσιο αλλά και ετοιμοθάνατου γαιοκτήμονα για την κοπέλα και αποφασίζουν να γίνει ένας γάμος ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία του. Ιντριγκαδόρικη ιστορία, όπως και να το κάνεις. Μετά βλέπω ότι την έχει σκηνοθετήσει την ταινία ο πολυβραβευμένος Terrence Malick, ο σκηνοθέτης του Badlands (1973), και σκέφτομαι ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Βλέπω μετά σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον νεαρό και άβγαλτο Richard Gere και λέω: τουλάχιστον θα έχει ενδιαφέρον...

Σκέτη απογοήτευση: μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται στην ταινία, ποιος είναι ποιος και τι κάνει ο καθένας, περνάει ένα μισάωρο. Μετά, η ιστορία εξελίσσεται τόσο αργά, με ελάχιστους διαλόγους και με λήψεις χωρίς κανένα νόημα (πάνω από 3 λεπτά η ταινία έδειχνε πως τα έντομα κατέστρεφαν την σοδειά, άχρηστα πλάνα, μη σας πω και αηδιαστικά).

Και εδώ έρχομαι εγώ και ρωτώ: που δίνουν τα βραβεία ώρες ώρες οι κριτικές επιτροπές των φεστιβάλ και η Ακαδημία Κινηματογράφου? Γιατί ο Terrence Malick κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, τόσο χάλια ήταν οι άλλες ταινίες? Γιατί η ταινία αυτή κέρδισε το Όσκαρ Κινηματογραφίας, τι το σπουδαίο είχε? 

Ναι, δε μου άρεσε η ταινία. Την βρήκα ανιαρή, αφελής και χωρίς νεύρο. Είχε μια καλή υπόθεση και την λάσπωσαν. Ίσως η αρχική πρόθεση τους να ήταν αυτή: λιτοί διάλογοι, άπειρα πλάνα με τα τοπία και παράλληλα εξέλιξη της ιστορίας. Πάντως εγώ περίμενα περισσότερα, ειδικά όταν ο Malick 5 χρόνια πριν από αυτήν την ταινία, είχε κάνει το Badlands, μια πάρα πολύ ωραία ταινία (θα μιλήσω και γι' αυτήν κάποτε...).

1 σχόλιο:

  1. Εγώ αντιθέτως την βρήκα υπέροχη. Απλά ο ιδιόρρυθμος Μάλικ πήρε αυτήν την ιντριγκαδόρικη ιστορία που λες και την έκανε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, διότι διαφορετικά θα ήταν άλλη μια συνηθισμένη “ιντριγκαδόρικη ιστορία”. Ένα ερωτικό τρίγωνο στην απεραντοσύνη του τοπίου. Για το Μάλικ το τοπίο παίζει βασικό ρόλο (όπως και σε όλες του τις ταινίες) χαρίζοντάς μας έτσι μια σειρά από μαγευτικές εικόνες που πιστεύω ότι συνδυάζονται άψογα με τις εκάστοτε καταστάσεις που βιώνουν οι πρωταγωνιστές. Την φωτογραφία της την βρήκα απίστευτη όπου για μένα δίκαια κέρδισε το όσκαρ.
    Κι εγώ την έχω πατήσει έτσι αρκετές φορές όπου περίμενα να δω άλλα πράγματα σε μια ταινία, από αυτά που τελικά είδα. Με αποτέλεσμα να μην μου αρέσει όσο θα ήθελα.

    4/5: Πολύ καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή