13/11/14

Τhe 39 steps (1935)

Του Alfred Hitchcock με τους Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim

Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης μαγικών τρικ, ο Richard Hannay γνωρίζει την μυστηριώδη και γοητευτική Annabella Smith, η οποία του εκμυστηρεύεται ότι είναι κατάσκοπος και ότι την κυνηγούν μια ομάδα κατασκόπων που προσπαθεί να κλέψει στρατιωτικά μυστικά ντοκουμέντα της Βρετανίας. Ο Hannay συμφωνεί να την βοηθήσει και κοιμάται στο σπίτι της ώστε να την προστατέψει ωστόσο μέσα στην νύχτα η Annabella βρίσκεται δολοφονημένη.
Φοβισμένος ότι αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος, ο Hannay φεύγει έντρομος από το διαμέρισμα και ταξιδεύει προς την Σκωτία ώστε να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός που θέλει να κλέψει εμπιστευτικά μυστικά και τι ακριβώς είναι τα "39 σκαλοπάτια" στα οποία είχε αναφερθεί η Annabella στην κουβέντα τους. Στην προσπάθειά του αυτή θα έχει σύμμαχο την Pamela, μια τυχαία γνωριμία στο τρένο που, αν και διστακτική στην αρχή, θα πιστέψει στα λεγόμενά του και θα βοηθήσει στην λύση του μυστηρίου.

Πριν έρθει ο Hitchcock στο Hollywood και πριν γνωρίσει την μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική
ακμή του, είχε ήδη δώσει το στίγμα του με τις ταινίες που είχε γυρίσει στην πατρίδα του, την Βρετανία, πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περιόδου τα "39 σκαλοπάτια" (ένα χρόνο μετά την πρώτη του εμπορική επιτυχία "The Man who knew too much"), ένα κατασκοπικό θρίλερ με χιούμορ και κλιμακωτή ροή, με λίγο ρομάντζο και την κλασσική Χιτσκοκική ανατροπή στο τέλος.

Αν και η πλοκή της ταινίας διαφέρει από το βιβλίο που βασίζεται, η ταινία είναι ένα μικρό αριστούργημα και ομολογώ ότι μου άρεσε λίγο παραπάνω από άλλα μεταγενέστερα φιλμ του Hitchcock όπως το "Strangers on a Train" ή το "Shadow of a Doubt" (το "The Rope" δε ξεπερνιέται εύκολα). 

Τα στοιχεία της πλοκής εμφανίζονται ένα-ένα (με τα γνωστά close-up πλάνα του σκηνοθέτη, ναι ήταν από τότε το φόρτε του) με υπέροχα στρωτό τρόπο, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον του θεατή χωρίς να βαριέται, ακόμα και στις μεγάλες σκηνές που είναι "εκτός πλοκής".

Και ομολογώ ότι λάτρεψα τον πρωταγωνιστή Robert Donat, τον οποίο δεν τον γνώρισα καθόλου. Ψάχνοντας μετά την ταινία, έμαθα ότι ο Donat ήταν ένας διακεκριμένος και αναγνωρισμένος Βρετανός ηθοποιός, χαμηλών τόνων με μεγάλη καριέρα κυρίως στο θέατρο. Τρομερός τύπος λοιπόν.

Όλη η ταινία βρίσκεται στα παρακάτω video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου