21/3/11

Blogovision the Movies 2010 - Σενάριο

Κατηγορία Καλύτερο Σενάριο. Δύσκολη κατηγορία γιατί είναι άκρως υποκειμενική: ο καθένας έχει διαφορετική γνώμη για το ποιό σενάριο μπορεί να είναι ενδιαφέρον ή όχι. Βέβαια υπάρχουν και οι αντικειμενικές αντιλήψεις. Για να δούμε, το 2010 τι ενδιαφέρουσες ιστορίες είδαμε?10. The Fighter. Η προσπάθεια καταξίωσης ενός πυγμάχου δεν είναι εύκολη περίπτωση, ειδικά αν αυτοί που στέκονται "εμπόδιο" είναι οι δικοί σου άνθρωποι. Αναπαράσταση μιας μικροαστικής κοινωνίας όπου το παν είναι η οικογένεια και όπου οι λεπτές ισορροπίες είναι δύσκολο να κρατηθούν.

9. Shutter Island. Η επίλυση μιας εξαφάνισης-μυστήριο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μπλέκονται διάφοροι μύθοι και περίεργα μυστικά. Το τέλος της ιστορίας σε αφήνει άφωνο και αναρωτιέσαι τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα, ποιός είναι ο κακός και ποιός ο καλός... Ενδιαφέρουσα ταινία, άξια προσοχής...

8. Buried. Η παράνοια ενός πολέμου-παρωδία και η απόγνωση ενός ανθρώπου που ελπίζει σε ένα θαύμα, όλα αυτά κλεισμένα σε ένα κιβώτιο. Με ένα μόνο χαρακτήρα και με κάθε στιγμή να δίνει περισσότερο ένταση, οι διάλογοι είναι όσο σωστοί έπρεπε να είναι για να κρατούν το ενδιαφέρον.

7. The King's Speech. Ο soon-to-be βασιλιάς πρέπει να ξεπεράσει τη φοβία του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Σύμμαχοι η γυναίκα του και ο ιδιότροπος λογοθεραπευτής του. Ευαίσθητη ιστορία που δεν επικεντρώνεται στον βασιλιά-αρχηγό αλλά στον βασιλιά-άνθρωπο, μια ωραία αναπαράσταση μιας εποχής όπου οι ανθρώπινες αδυναμίες πρέπει να ξεπεραστούν...

6. Blue Valentine. Το τέλος ενός έρωτα παρουσιάζεται με ένα ρεαλιστικό και ειλικρινές τρόπο που δε μπορεί να μη σε συγκινήσει. Απλοί και καθημερινοί διάλογοι χωρίς μελόδραμα και εξάρσεις, δίνουν αβάντα στους πρωταγωνιστές να δείξουν πολλά χωρίς να υπερβάλλουν...

5. Toy Story 3. Η ενηλικίωση φέρνει το τέλος των παιχνιδιών, και η οδύσσεια για τα παιχνίδια ξεκινά. Απίστευτη ιδέα να γυριστεί ένα sequel με τέτοιο θέμα, υπέροχη δομή, γλυκύτατη ιστορία.

4. Scott Pilgrim vs. the World. Ο μελλοντικός νυν, που είναι ροκ και ρομαντικός, πρέπει να ξεπεράσει τα baggages της κοπελιάς που θέλει ώστε να την κατακτήσει. Εύκολη υπόθεση? Όχι βέβαια, ο αγώνας είναι μακρύς, με μάχες επικές... Πολύχρωμη αίσθηση με ροκ πινελιές, οι διάλογοι μυρίζουν νιάτα και όλη η ταινία είναι μια πανδαισία. Υπέροχο όπως και να το δεις, το λατρεύεις.

3. Black Swan. Μια ταινία για την προετοιμασία μιας παράστασης κλασικού χορού δε θα είχε και πολύ ενδιαφέρον αν δεν είχε δομηθεί έτσι ώστε να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μετά από 30 λεπτά ξεχνάς ότι πρόκειται για μπαλαρίνες αλλά επικεντρώνεσαι στον εσωτερικό αγώνα την ηρωίδας στην εξερεύνηση του κρυμμένου της εαυτού. Άριστη κλιμάκωση της έντασης, λίγα λόγια και μεστά, και η τελευταία ατάκα της Νίνα:"I was perfect..."

2. Inception. Το είπα και παλιά: Και μόνο γι' αυτό το mind-f**k που μας έκανε αυτή η ταινία, αξίζει και την πρωτιά. Βέβαια το σενάριο είχε κενά, είχε αυτοσκοπό το μπέρδεμα του κοινού αλλά είχε στοιχεία που μπορούν να σε παρασύρουν. Ο Nolan είχε δείξει και από εποχής Memento ότι κάτι δε πάει μαζί του, ότι σκέφτεται τόσο περίεργα που δε παλεύεται ο άνθρωπος... Είναι ταλεντάρα ή απλά εκκεντρικός? Ο χρόνος θα δείξει...

1. The Social Network. Εντάξει, μπορεί να γίνομαι κουραστική, αλλά αυτή η ταινία για μένα ήταν η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Όταν είχα ακούσει ότι θα γίνει ταινία με θέμα τη δημιουργία του Facebook, ήμουν επιφυλακτική γιατί νόμιζα ότι θα είναι μια ταινιούλα-αρπαχτή ώστε να μαζέψει κόσμο στα cinemas μόνο και μόνο για το επίκαιρο του θέματος. Ευτυχώς για όλους μας, η ταινία ήταν υπερθέαμα διαλόγων, καταστάσεων και πλήρης απεικόνιση μιας νέας εποχής: των social media και της γενιάς του. Συγχαρητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου