8/4/12

Ben Hur (1959)

Του William Wyler με τους Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd

Όταν ο μεγαλοαστός Ιουδαίος Judah Ben Hur κατηγορείται ότι προσπάθησε να δολοφονήσει έναν Ρωμαίο αξιωματικό με την "εσκεμμένη" πτώση ενός κεραμιδιού από την στέγη του, η ζωή του αλλάζει δραματικά. Κατηγορούμενος από τον παιδικό του φίλο αλλά νυν αξιωματικό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Messala, νοιώθει την απόλυτη αδικία και προδοσία. Καταδικάζεται να υπηρετεί στις γαλέρες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου εκεί σώζει έναν Ρωμαίο στρατηγό και καταφέρνει να απαλλαγεί από την ποινή του. Στόχος του πλέον είναι να εκδικηθεί τον Μessala και γι' αυτό αποφασίζει σε συνεργασία με ένα πλούσιο Άραβα να φτιάξει μια ομάδα από άλογα ιπποδρόμου για να κερδίσει τον Messala σε αγώνες.
Η επιστροφή του όμως πίσω στα Ιεροσόλυμα θα τον φέρει αντιμέτωπο με δυσάρεστες εκπλήξεις: η μάνα και η αδερφή του είναι λεπρές, η μόνη που μπορεί να τον βοηθήσει είναι η κόρη του παλιού του υπηρέτη και η πόλη ολόκληρη αναστατώνεται με την καταδίκη ενός ξεχωριστού άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο Μεσσίας, του Ιησού από την Ναζαρετ...

Όλοι μας έχουν συνδέσει την Μεγάλη Εβδομάδα με επικές Χολιγουντιανές ταινίες των δεκαετιών του 50 και 60. Το Hollywood εκείνη την εποχή έκανε τεράστιες υπερπαραγωγές ταινιών όπου η πλοκή τους ήταν είτε πάνω στην Ελληνική Μυθολογία ή πάνω στα θρησκευτικά γεγονότα της Ρωμαϊκής εποχής ή σε διάφορες άλλες ιστορίες που είχα συμβεί σε εκείνα τα χρόνια.

Μια χαρακτηριστική ταινία εκείνης της εποχής είναι και το Ben Hur. Ίσως και η πιο πετυχημένη από όλες αυτές τις ταινίες. Διάρκειας σχεδόν 4 ωρών (κουράγιο), παρακολουθούμε την ακμή του Judas Ben Hur, την άδικη καταδίκη του από τον πρώην φίλο του, την περίοδο που δούλευε στις γαλέρες, την απελευθέρωση του και την προετοιμασία του για την εκδίκηση που τόσο λαχταρά. 

Θα μπορούσε η ταινία να μην αναφέρει τίποτα που να έχει σχέση με το θρησκευτικό αίσθημα. Άλλωστε η ταινία κυρίως εστιάζεται στο πρωταγωνιστή. Αλλά η διακριτική παρουσία του ρόλου του Ιησού Χριστού στην ιστορία του Ben Hur και η συγκίνηση που προκαλεί είναι ανεκτή. 

11 Oscars. Κατείχε το ρεκόρ της ταινίας που κέρδισε τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ μέχρι το 1998 και την εμφάνιση του Τιτανικού. Στο καλύτερο ρόλο της καριέρας του, ο Charlton Heston καταφέρνει να σε βάλει στο κλίμα της Ιουδαίας εκείνης της εποχής.

Να την δεις? Γιατί, δεν την έχεις δει ήδη? Ποτέ? Ε, πλακά κάνεις... Ε, τότε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα κάτσε και δες την. Είναι 4 ώρες, υπομονή...

3 σχόλια:

  1. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί την τρίτη απόδοση στην μεγάλη οθόνη της ιστορίας του Ben-Hur, μετά το 1907 και 1925. Σαφώς, δεν τίθεται σύγκριση μεταξύ τους. Όντως χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να την δεις και κατά τη γνώμη μου, μιας και είναι πιο εύκολο πλέον, καλύτερα να την κατεβάσει ή να τη νοικιάσει κάποιος, γιατί κλασικά θα σπάσουν τα νεύρα σας με τις διαφημίσεις. Όπως και να τη δείτε, αξίζει σίγουρα, τόσο ως ιστορία και ερμηνείες όσο και σαν επίτευγμα, δεδομένης της εποχής που γυρίστηκε (δεν είχαν σε καμία περίπτωση τα μέσα και την ευκολία του σήμερα).

    Υ.Γ. Η μόνη παραγωγή θρησκευτικού περιεχομένου που μπορεί να συγκριθεί κατά τη γνώμη μου με το Ben-Hur είναι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Zeffirelli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω. Αν και δεν ηξερα για τις 2 προηγουμενες ταινιες, θεωρω το Ben Hur ως η καλυτερη επικη ταινια θρησκευτικου περιεχομενου.
    Οσο για το Zeffirelli, ισως επειδη το εχουμε δει εκατονταδες φορες, λεω φετος να μην δω ουτε δευτερολεπτο. Εγκωσα πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν σχόλιο το ανέφερα για τις άλλες ταινίες, ούτε κι εγώ τις έχω δει. Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ τον έχω δει πάρα πολλές φορές, όπως είπες κι εσύ, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια έχω σταματήσει πλέον. Θα προτιμήσω αν θέλω να δω κάτι στο κλίμα των ημερών άλλες ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου όπως ο Χιτών, Quo Vadis, οι Δέκα εντολές (πάλι με τον Heston) κτλ (αν και με μια πρόχειρη ματιά στο πρόγραμμα δεν είδα και πολλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή