27/5/14

A trip to the moon (1902)

Του Georges Méliès με τους Georges Méliès, Jules-Eugène Legris, Victor André

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Barbenfouillis, αποφασίζει να κάνει ένα επιστημονικό ταξίδι στην Σελήνη. Όταν όμως φτάνουν εκεί, γίνονται αιχμάλωτοι των ντόπιων κατοίκων, γνωστοί ως και "Σεληνήτες". Όταν τελικώς οι επιστήμονες καταφέρνουν να γυρίσουν πίσω στην Γη, εκεί θα τους υποδεχτούν με δόξα και τιμή...

Η απαρχή του κινηματογράφου? Η πρώτη ταινία όλων των εποχών? Μάλλον όχι. Η χρήση του φιλμ για καταγραφή πραγματικών γεγονότων είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν το 1902 και είναι γνωστό ότι διάφοροι λάτρεις του νέου - τότε - θεάματος που λέγεται κινηματογράφος (ακόμα και ο ίδιος ο Méliès) είχαν αρχίσει από πριν να κινηματογραφούν διάφορες σκηνές ως κομμάτια μυθοπλασιών.

Όμως, το "A trip to the moon" είναι σίγουρα η πρώτη καταγεγραμμένη ταινία επιστημονικής
φαντασίας, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οπτικά εφέ αδιανόητα για την εποχή της. Ο Georges Méliès, γνωστός στην Γαλλία ως ακροβάτης, μάγος αλλά και θεατράνθρωπος, ξεκίνησε από πολύ νωρίς να καταπιάνεται με τον κινηματογράφο και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές του. Χρησιμοποιώντας ως cast διάφορους ακροβάτες και χορεύτριες, πετυχαίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα μυθοπλασίας και φαντασίας.

Πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η αρχική κοπιά της ταινίας αυτής: η καλύτερη έκδοση της βρέθηκε σε ένα αγρόκτημα στην Γαλλία, με συνολική διάρκεια γύρω στα 15 λεπτά και με προσθήκη χρωμάτων στο φιλμ που είχε γίνει στο χέρι.

Μια ταινία που επηρέασε πολύ την μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου, με τωρινές επιρροές σε διάφορες άλλες μορφές τέχνης. Η ταινία Hugo (2011) είχε στην πλοκή της ως κεντρικό άξονα τον Georges Méliès, αλλά και την ίδια την ταινία. Το videoclip των Smashing Pumpkins "Tonight, Tonight" αποδίδει φόρο τιμή στην ταινία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα του φεγγαριού...

...η οποία είναι από μόνη της τόσο εμβληματική: το φεγγάρι, έχοντας μορφή ανθρώπινου προσώπου, πληγώνεται στο μάτι του από την άφιξη αυτού του περίεργο "διαστημόπλοιου". Αριστούργημα.

Μια καλή έκδοση της ταινίας, έγχρωμη, όπως είναι τώρα στο youtube, είναι εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου